Coach & Care is aangesloten bij:

Nederlandse Orde van BeroepscoachesThe European Association for Psychotherapy

The European Association for Gestalt Therapy

 

 
 
NVAGT
  
 

Alle wanhoop is in diepste wezen
een wanhoop aan de mogelijkheid
onszelf te kunnen zijn.
(S. Kierkegaard)

 

Gestalttherapie, de psychotherapie van het contact

Veel problemen ontstaan doordat mensen niet goed weten wat ze nodig hebben en hoe ze hun problemen moeten oplossen. Ze zitten vast in overlevingspatronen en zijn eerder aan het ‘overleven’ dan aan het ‘leven’. Gestalttherapie biedt je de mogelijkheid jezelf beter te leren kennen en bewuster in het leven te staan.  Door in het hier en nu opnieuw je zintuigen te gebruiken kun je nieuwe oplossingen vinden voor problemen uit het verleden die nu nog steeds om aandacht vragen. Je leert de verantwoording te dragen voor wie je bent en wat je doet. Gestalttherapie kan en wil mensen niet veranderen, eerder zichzelf laten worden en laten groeien.

  "Olifanten proberen niet om giraf of zwaluw te worden. Radijsjes proberen niet om bieten te worden. Maar wij proberen te zijn wat wij niet zijn. We stikken in de idealen die onbereikbaar zijn of die alleen ten koste van onszelf bereikt kunnen worden. We lopen op de punten van onze tenen om maar geen kritiek te krijgen en worden tenslotte kwaad op onze tenen wanneer ze pijn doen." (Bruno-Paul de Roeck in "Gras onder mijn voeten". Uitgeverij de Toorts, Haarlem).

Een centrale plaats in de gestalttheorie is het begrip 'zelfregulerend vermogen'. Ieder organisme, zowel mens als dier, weet heel goed wat het nodig heeft. Automatisch trekt dat wat je het hardst nodig hebt je aandacht. Als je heel erg honger hebt kun je aan niets anders meer denken dan aan eten. Zo gauw aan deze behoefte is voldaan kan ze naar de achtergrond verdwijnen en kan er een nieuwe behoefte voorgrond worden.
Belangrijk is dus de manier waarop het organisme zijn behoeften bevredigt . Hoe dit gebeurt in plaats van waarom. 'Hoe' richt zich namelijk op het proces. Hoe je jezelf vorm geeft.
Aangezien organisme en omgeving constant in beweging zijn en veranderen (ontwikkelen en groeien) zullen de behoeften steeds veranderen. Een kind heeft een aantal andere behoeften dan een volwassene. Er is dus steeds een bepaalde mate van creativiteit vereist om aan de steeds wisselende behoeften te voldoen. Telkens weer zien we ons gesteld voor nieuwe uitdagingen die een passend antwoord verlangen.

Gestalttherapie gaat niet uit van goed en slecht. Niet van gezond en ziek. Ooit hebben we keuzes gemaakt die ons op dat moment dienden in het leven. Bijvoorbeeld om flink te zijn. Toen was dat misschien een juiste oplossing, maar geldt dat nu nog steeds? Of beperken we ons door onbewust aan deze keuze vast te blijven houden. We zitten vast in beperkende patronen. Door weer bewust te worden welke keuzes ons misschien beperken kunnen we eventueel nieuwe, creatieve oplossingen vinden.

Ieder organisme heeft een ingeboren drang om zichzelf te verwezenlijken. Gestalttherapie kan je helpen om je eigen passende antwoorden en uitdagingen te vinden, en zo dichter bij je authentieke gevoelens en verlangens te komen.

Van de handdoek…

Jan ‘Ten diepste willen we allemaal dat ons leven betekenisvol is, op zijn minst voor onszelf. En dat wordt het pas wanneer we leren mee te gaan met wat zich in ons leven aandient. En dus ook met wat zich in ons lichaam en ons gevoel aandient: vaak voelen we van alles, maar laten dat niet toe of geven er geen uiting aan. We weten niet, of liever gezegd: niet meer, hoe dat moet. We zoeken naar de handdoek die al die tijd over onze schouder hangt. Gewaarzijn, een grotere innerlijke opmerkzaamheid dan we gewend zijn, helpt om die weer te vinden. In de interactie met elkaar kunnen we oefenen met het (nieuwe) gebruik ervan.’

   
 
 
 
 
Jutfaseweg 251 (woonschip)
3522 HS Utrecht
Mob: 06-44838912 of 06 53124069
 
 

KvK-nummer Isis 30265197 KvK-nummer Limes 30271795